سرطان پوست

 

سرطان پوست

سرطان پوست ،بیماری ای است که در آن سلول های بدخیم (سرطان) ،در بافت های پوست تشکیل می شوند انواع مختلفی از سرطان وجود دارد، که در پوست شروع می شود. رنگ پوست ،در معرض نور خورشید می تواند خطر ابتلا به سرطان پوست غیر ملانوم و کراتوز فعال را افزایش دهد ؛ سرطان پوست غیر ملانوم و کراتوز فعال، اغلب به صورت یک تغییر در پوست ظاهر می شود. آزمایشات یا روش هایی که پوست را بررسی می کنند، برای تشخیص سرطان پوست غیر ملانوم و کراتوز فعال، استفاده می شود. برخی از عوامل مخصوص (احتمال بهبودی) و گزینه های درمان را تحت تاثیر قرار می دهد.

پوست ،بزرگترین عضو بدن است که آن در مقابل گرما، نور خورشید، آسیب و عفونت از بدن محافظت می کند ، پوست ،همچنین به کنترل دمای بدن، ذخیره آب و چربی و ویتامینD کمک می کند. پوست ،دارای چند لایه است، اما دو لایه اصلی اپیدرم (لایه بالایی یا بیرونی) و درم (لایه درونی یا درونی) است.

 

انواع سرطان پوست

۱. آکتینیک کراتوز یا کراتوز خورشیدی

این عارضه‌ی پوستی نوعی ضایعه‌ی پیش‌سرطانی است و به‌صورت ضایعات پوستی سخت و ناهموار در نقاط مختلفی از بدن بروز می‌کند. پوستِ سر، لب، صورت، گوش، پشت دست، بازو، شانه و گردن که بیشتر در معرض تابش‌های خورشیدی قرار دارند، با احتمال بیشتری درگیر این بیماری می‌شوند.

ضایعات حاصل از این پدیده ممکن است آن‌قدر ریز باشند که حتی نتوان آنها را با چشم دید و فقط با لمس کردن متوجه‌ وجودشان شد. این ضایعات معمولا گسترش می‌یابند و حسی شبیه به تماس یک کاغذ سمباده بر روی پوست ایجاد می‌کنند. معمولا قرمزرنگ هستند، ولی ممکن است به رنگ‌های قهوه‌ای مایل به زرد و صورتی نیز مشاهده شوند. حتی ممکن است این ضایعات به رنگ خودِ پوست باقی بمانند. درمان زودهنگام این ضایعات پوستی بسیار مهم است، زیرا ۱۰٪ از موارد آکتینیک کراتوزی درصورتی‌که درمان نشوند، به کارسینوم سلول-سنگفرشی (سرطان سلول سنگفرشی) تبدیل می‌شوند.

 

 

۲. سرطان سلول پایه‌ای (BCC)

سرطان سلول پایه‌ای در سلول‌های پایه‌ای پوست که در زیر اپیدرم وجود دارند، به‌وقوع می‌پیوندد. اپیدرم خارجی‌ترین لایه‌ی پوست است. سرطان سلول پایه‌ای به شکل‌های متفاوتی نمایان می‌شود. از جمله علائم آن عبارتند از:

  • زخم‌هایی که با گذشت ۷ تا ۱۰ روز بهبود نمی‌یابند؛
  • وجود لکه‌های قرمزرنگ در سطح پوست که ممکن است با خارش، درد و پوسته‌پوسته شدن همراه باشند و به‌راحتی خونریزی کنند؛
  • توده‌هایی به رنگ‌های صورتی، قرمز و سفید در افرادی که پوست روشنی دارند و توده‌هایی به رنگ قهوه‌ای، سیاه و قهوه‌ای مایل به زرد در افرادی که پوست‌شان تیره است؛
  • ضایعات صورتی‌رنگی که اطراف‌شان کمی بالاتر از سطح پوست و مرکزشان فرورفته است.

این شکل از سرطان پوست نیز معمولا در نقاطی از بدن دیده می‌شود که بیشتر در معرض تابش‌های خورشید قرار دارند. معمولا سرطان سلول پایه‌ای به‌راحتی درمان می‌شود. رشد این ضایعات پوستی به‌آرامی صورت می‌گیرد. بنابراین احتمال گسترش آن به سایر اندام‌ها، عضلات، استخوان‌ها و اعصاب کم است.

 

۳. سرطان سلول سنگفرشی (SCC)

سرطان سلول سنگفرشی معمولا در نقاطی از پوست ایجاد می‌شود که بیشتر در معرض تابش نور خورشید هستند. همچنین احتمال بروز این مشکل در اطراف دهان و آلت تناسلی نیز وجود دارد. تومورهای حاصل از سرطان سلول سنگفرشی می‌توانند به شکل‌های مختلفی بروز کنند، از جمله:

  • لکه‌های زِبر و قرمزی که ممکن است خونریزی کنند؛
  • زخم‌های بازی که خونریزی می‌کنند، پوسته‌پوسته می‌شوند و بهبود نمی‌یابند؛
  • ضایعات کوچک و پیش‌رونده‌ای که مرکزشان خونریزی می‌کند؛
  • ضایعه‌ای شبیه به زگیل که پوسته‌پوسته می‌شود و خونریزی می‌کند.

سرطان سلول سنگفرشی موجب ناراحتی و خارش شدید می‌شود و پوست را تحریک و ملتهب می‌کند. خاراندن این ضایعه‌ها، می‌تواند منجر به بروز عفونت‌هایی شود که برای درمان‌شان به مصرف آنتی‌بیوتیک نیاز است.

عدم درمان سرطان سلول سنگفرشی می‌تواند موجب بزرگ‌تر شدن آن شود و در موارد نادری نیز به غدد لنفی یا سایر اندام‌ها گسترش می‌یابد.

 

۴. ملانوما

ملانوما شایع‌ترین نوع سرطان پوست نیست، ولی خطرناک‌ترین آنهاست. ملانوما در زنان معمولا بر روی پا و در مردان معمولا بر روی سینه، پشت، سر و گردن بروز می‌کند. بااین‌حال احتمال بروز این سرطان در سایر نقاط بدن حتی چشم نیز وجود دارد. با کمک روش‌های زیر، می‌توانید تشخیص بدهید کدام لکه‌ها و خال‌های پوستی می‌توانند علامت ملانوما باشند. افرادی که مشکوک به ملانوما هستند، حتما باید به پزشک مراجعه کنند.